Метрологическое обеспечение

Метрологическое обеспечение является неотъемлемой составляющей как каждой строительной компании, так и всякого производства. При кровле и перекрытии крыши важной составляющей является точность результатов измерений, проводимых таким измерительным оборудованием, как нивелиры, теодолиты, уровни, линейки и рулетки. Своевременная метрологическая поверка и калибровка средств измерительной техники должна быть обеспечена метрологической службой предприятия или сторонней организацией, которая выполняет данную функцию согласно договора о метрологическом аутсорсинге.

Металочерепиця: практична надійність

металочерепиця Металочерепиця - один із практичних і недорогих покрівельних матеріалів. Це покриття можна використати як для будівництва, так і для реконструкції покрівель.

Область застосування металочерепиці

Відмінно підходить для малоповерхового будівництва, широко використається для покриття покрівель дач, котеджів, кафе, невеликих магазинів, зупинних комплексів і т.п. Застосовується для дахів з кутом нахилу більше 14 градусів. Термін служби - до 50 років. Гарантія виробника в середньому від 12 місяців до 12 років (залежно від виробника).

Конструкція металочерепиці

Металочерепиця - це лист холоднокатаного гарячооцинкованого сталевого листа, що оброблений фосфатним антикорозійним шаром, а потім ґрунтовкою. Внутрішня сторона листа покрита захисним лаком, зовнішня - одним із захисних полімерних покриттів.

Види черепиці розрізняються по профілі (формі, висоті й ширині листа), а також по типах покриттів.

Профіль металочерепиці

Форма листа залежить від моделі черепиці - у кожного виробника моделі колекцій називаються по-своєму. Вони відрізняються кроком, малюнком, висотою й шириною хвилі й самого листа (профілю). Чим більш рельєфний профіль, тим цікавіше виходить дах, але тем більше використається матеріалу, а тому зростає ціна.

Умовно металочерепиця ділиться на наступні види:

  • Маленької висоти хвилі (до 50 мм). Порівняно низька ціна, найбільша популярність на ринку. Є у всіх виробників
  • Із симетричною хвилею. Середня за вартістю.
  • З асиметричною скошеною хвилею. Середня вартість. Є у всіх виробників.
  • Великої висоти хвилі (приблизно від 50 до 70 мм). Досить висока ціна.
  • З ексклюзивним малюнком. Цікавий малюнок, на вітчизняному ринку зустрічається рідко. Найвища ціна.

Покріття металочерепиці

Поліестер (поліефір)

Найбільш популярне покриття із глянсовою поверхнею й невеликою товщиною (25-30 мкм). Рекомендується для покрівель, розташованих в умовах не сильно забрудненого середовища, і покрівель із невисокими експлуатаційними навантаженнями. Максимальна температура експлуатації - 120?.

Плюси:

  • невисока ціна;
  • гарна стійкість до UF-випромінювання;

Мінуси:

  • невисока стійкість до механічних ушкоджень.

Поліестер матовий (РЕМА)

Гладка матова поверхня й більша товщина (35 мкм). Максимальна температура експлуатації - 120?.

Плюси:

  • непогана стійкість до механічних ушкоджень;
  • гарна стійкість кольорів;
  • непогана корозійна стійкість;

Мінуси:

  • не дуже широка колірна гама.

Пластизол (PVC)

Поверхня - тиснена. Одне із самих товстих покриттів (200 мкм). Максимальна температура експлуатації - 60-80?.

Плюси:

  • висока стійкість до механічних ушкоджень;

Мінуси:

  • низька стійкість до UF-випромінювання;
  • найнижча температура експлуатації.

Пурал (Pural)

Фінське покриття, запатентоване компанією Rautaruukki. Поверхня - гладка. Товщина - 50 мкм. Максимальна температура експлуатації - 120?.

Плюси:

  • відмінна корозійна стійкість;
  • гарна механічна стійкість;

Мінуси:

  • досить дороге покриття.

Полідифторит (PVDF)

Гладка поверхня, товщина 27 мкм. Складається з полівінілфторида (80%) і акрилу (20%). Максимальна температура експлуатації - 120?.

Плюси:

  • найбільша стійкість до UF-випромінювання (практично не вицвітає);
  • гарна стійкість до механічних ушкоджень;

Мінуси:

  • досить висока ціна.

Товщина сталі металочерепиці

Оцинкована сталь, використовувана для профілювання металочерепиці, повинна мати задана межа міцності й постійну товщину по всій довжині полотна. Чим товще сталевий лист, тим міцніше виріб.

Стандартна товщина стали для покрівлі - 0,5 мм. Сталь меншої товщини для міцної покрівлі використати не рекомендується.

Металочерепиця з товщиною стали 0,45 мм найбільш популярні, оскільки має ідеальне співвідношення «ціна-якість». Вона легше й дешевше черепиці з «товстою» сталлю. Її легко монтувати, оскільки профіль практично «не вигібається».

Якщо лист стали тонкий (0,4 мм і менш), у місцях вигину металочерепиці товщина стали може досягти критичної оцінки. По даху, покритої таким матеріалом, неможливо ходити, не зашкодивши неї. Крім того, навколо місць кріплень можуть утворитися поглиблення, де буде збіратися вода. Якісно виготовлена й правильно змонтована металочерепиця товщиною 0,4 мм може використатися тільки як декоративні елементи в конструкції покрівлі.

Японська сталь галвалюм

Крім металочерепиці, де як сировина використається традиційна холоднокатана гарячеоцинкована сталь із різними видами покриттів, на ринку існує й «прогресивна» металочерепиця. Роблять її з більше довговічного матеріалу галвалюм. Це корозійностійка сталь, сплав покриття якої складається приблизно на 55% з алюмінію, на 43,4% із цинку й на 1,6% із кремнію. Завдяки такому складу антикорозійна стійкість галвалюма в 3-6 разів вище, ніж у листової сталі з таким же по товщині покриттям цинком. А хімічна стійкість галвалюма до впливу кислот, лугів і промислових газів в 6-8 разів вище, ніж в оцинкованого сталевого листа. На вироби стали галвалюм виробник (японський завод Ядогава) дає гарантію 20 років, а продаються вони за ціною виробів з оцинкованої сталі з вітчизняним покриттям.

Стандарти якості металочерепиці (ДСТУ й ISO)

Крім абсолютних показників товщини, на якості сталі й полімерного покриття металочерепиці вказує строк гарантії, надавана виробником на свою продукцію, а також наявність сертифікатів якості ISO 9000, 9001, 9002.

Світові стандарти якості ISO часто більше строгі, ніж вітчизняні Дст. Наприклад, допуск до товщини сталі й полімерного покриття по стандартах ISO може бути більше ніж 0,01 мм по всій довжині стандартного рулону (близько 1000 метрів), а за Дст дана величина становить ± 0,05 мм. Тобто за Дст допускається, що при товщині стали 0,5 мм лист металочерепиці із правої сторони може бути 0,45 мм, а з лівої - 0,55 мм. Такий лист при монтажі може небагато перекосити.

Комплект покрівлі

монтаж металочерепиці У комплекті з металочерепицею сучасні виробники, як правило, пропонують і відповідні аксесуари, необхідні для її монтажу. Такий «набір» називають «Покрівельна система» Він містить у собі безпосередньо металочерепицю й аксесуари (комплектуючі).

До них ставляться оздоблювальні елементи покрівлі (конькові, карнизні й вітрові планки, ендові й т.п.), водостічні системи, елементи безпеки покрівлі (снігозатримувачі, покрівельне огородження), вентиляційні й прохідні елементи, паро-, гідро- і теплоізоляція, мансардні вікна, кріплення. Дуже важливо, щоб постачальник надав покупцеві саме комплект покрівлі, а не просто аркуші металочерепиці. Якщо докуповувати всі ці елементи окремо, якість монтажу гарантувати неможливо.

Корисні поради

  1. Вибираючи металочерепицю, розрізняйте вартість 1 м2 за повну й за корисну ширину. Справа в тому, що при монтажі металочерепиці аркуші укладаються з поперечним нахльостом, що становить 7-8 см. Коли мова йде про вартість за повну ширину, при калькуляції в загальну площу будуть включені ці додаткові сантиметри, за рахунок яких збільшується й кінцева вартість замовлення. Коли ж мова йде про вартість 1 м2 за корисну ширину, то при розрахунку вартості покрівлі не враховується площа поперечних нахльостів.
  2. Пам'ятаєте, що термін служби металочерепиці й строк її гарантії - поняття різні. Гарантія визначає відсутність вогнищ корозії й стабільність цвіту. А термін служби покриття - це час, протягом якого воно виконує свою основну функцію - захист будинку від зовнішніх впливів.
  3. Довго зберігати металочерепицю в заводському впакуванні не рекомендується. Якщо ви придбали її за кілька місяців до монтажу, розпакуйте аркуші й перекладете їхніми рейками. Переносити аркуші черепиці треба вертикально, взявши їх за краї по довжині.

0 коментарі:

Дописати коментар